Svjetski dan ljekarnika utemeljila je Međunarodna farmaceutska federacija – FIP (Fédération Internationale Pharmaceutique) 2009. godine, a datum, 25.rujna odabran je u čast obilježavanja osnutka FIP-a 1912. godine. Ovaj dan ima za cilj naglasiti ulogu ljekarnika u izgradnji zdravijih zajednica diljem svijeta, a ujedno služi kao prilika za izražavanje zahvalnosti ljekarnicima kao najdostupnijim zdravstvenim stručnjacima, na njihovom savjesnom i stručnom pružanju ljekarničke skrbi.

Ovogodišnji Svjetski dan ljekarnika pod sloganom ˝Ljekarnici: Ispunjavanje globalnih zdravstvenih potreba˝, stavlja naglasak na ključnu ulogu ljekarnika u suočavanju s globalnim zdravstvenim izazovima. Suvremeni zdravstveni problemi postaju sve složeniji te zahtjevaju jačanje zdravstvenih sustava. To se može postići poboljšanjem pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sprječavanjem zdravstvenih rizika te boljom pripremljenošću i odgovorom na zdravstvene krize.

 

Ljekarnička struka svakodnevno i na razne načine odgovara na širok spektar zdravstvenih potreba. Ljekarnici ne samo da osiguravaju pristup lijekovima i njihovu pravilnu upotrebu, nego svojim stručnim znanjem značajno doprinose skrbi za pacijente. Najdostupniji su zdravsteni djelatnici i u mnogim zajednicama su prvi izvor zdravstvenih savjeta i primarne zdravstvene skrbi. Aktivno sudjeluju u sprječavanju bolesti, educiraju pacijente te tako unaprijeđuju zdravstvenu pismenost. Osim toga, podržavaju javnozdravstvene kampanje, sudjeluju u istraživanju i razvoju novih lijekova, prate nuspojave lijekova i brinu se da se antibiotici koriste samo kada su potrebni.  Sve ovo pokazuje vrijednost ljekarničke struke unutar zdravstvenog sustava. Stoga je važno unaprijediti stav javnosti o ljekarništvu, naglasiti naobrazbu i kompetencije ljekarnika te ukazati na njihov doprinos liječenju, očuvanju zdravlja i promicanju zdravih životnih navika.

 

Obilježavanjem Svjetskog dana ljekarnika, ljekarnička struka slavi i obznanjuje svoj doprinos zdravlju u cijelom svijetu. Ovo je ujedno prilika da i mi zahvalimo našim ljekarnicima diljem Hrvatske u više od 80 jedinica Ljekarni Prima Pharme. Zajedno dajemo primjer pripadnosti i izvrsnosti ljekarničke struke, ulažemo u stručni razvoj te promičemo predanost pacijentu kao imperativ našeg poziva.

 

DRAGIM KOLEGICAMA I KOLEGAMA ČESTITAMO SVJETSKI DAN FARMACEUTA!

 

Mag.pharm. Anamarija Bilić